شاید برای شما هم پیش آمده باشد که وارد سازمانی شده اید و پیگیر پرونده ای بودید ولی کارمند مربوطه پرونده شما راگم کرده بود و وقتی با اعتراض شما مواجه شده گفته من پرونده شمارو اینجا گذاشتم شاید همکارم برداشته .
شاید برای شما هم پیش آمده باشه که وارد بعضی از سازمانها شده باشید که کارمندانش انگار با خودشان هم قهرند و وقتی به میز کارشون نگاه می کنید چیزی که می بینید میز کاری آشفته و به هم ریخته . انگار ماه هاست که تمیز نشده و کثیف است .
و شاید شما آن دسته از مدیرانی هستید که در سازمان شما کارکنان ظاهری خسته و آشفته دارند، غیبت از کار بالاست و کارکنان پیشنهادی برای اصلاح و پیشرفت کارها ندارند و تعداد حوادث بالاست .
اگر چنین است یک راه مقابله با این مشکلات نظم بخشیدن به کارها و محیط اطراف خود است که تنها از طریق استقرار و اجرای نظام آراستگی ۵S میسر می شود .
۵S چیست ؟
برای اولین بار ژاپنی ها در سال ۱۹۸۵ نظام آراستگی را معرفی کردند، فردی بنام سوزوکی در کتاب کایزن عملی اصول نظام آراستگی را بعنوان مبنایی برای بهره وری و کایزن معرفی نمود. ۵S سیستمی برای آراستگی محیط اطرافمان است .
هدف ۵S:
ایجاد نظم و ترتیب و انضباط در محیط کاری که در نهایت منجر به افزایش بهره وری و استفاده مناسب از نیروی انسانی، افزایش رضایت مشتریان و کاهش اتلاف زمان و در نهایت سوددهی بیشتر می گردد.
همانطوریکه از نام آن پیداست نظام آراستگی شامل ۵s می باشد:
Seiri(ساماندهی)
Seition(نظم و ترتیب)
Seiso (پاکیزه سازی )
Sekitsu(استاندارد سازی)
Shitsuke(انضباط)
Seiri(ساماندهی):
تشخیص ضروری از غیر ضروری، جدا کردن اقلام ، اوراق و اطلاعات لازم و کاربردی و دورریختن غیر کاربردیها از محیط کار و همچنین تعمیر، تعویض و یا تصحیح معایب و نواقص می باشد.
Seition(نظم و ترتیب):
مرتب کردن اقلام اوراق و اطلاعات و تعیین جای مناسب برای آنان به نحوی که با سرعت و سهولت قایل دسترسی باشند . به عبارت دیگر تعیین بهترین مکان برای اقلام ضروری و حذف اتلافها می باشد.
Seiso (پاکیزه سازی ):
پیشگیری از کثیفی و پاکیزه نگهداشتن محیط، اموال و افراد و حذف یا کنترل آلاینده ها و همچنین رنگ آمیزی و زیباسازی محیط کار می باشد.
Sekitsu(استاندارد سازی)
تداوم، استاندارد سازی و حفظ وضعیت مطلوب ناشی از اجرای سه اصل اول و رعایت ایمنی در کار می باشد.
Shitsuke(انضباط):
عادت به انجام کارهای صحیح و انضباط فردی و گروهی، به کمک آموزش و فرهنگ سازی و رعایت استاندارد تدوین شده در اصل قبلی می باشد.
مشکلات اجرای ۵S:
عدم آموزش کافی به کارکنان جهت اجرا
عدم شناخت کافی از این نظام
بی توجهی به تداوم اجرای اصول این نظام
ساده نگری به نظام آراستگی
مزایای اجرا:
افزایش بهره وری از طریق شناسایی و رفع اتلاف های سازمانی و اداری
ارتقا روحیه کاری و رضایتمندی شغلی کارکنان
بهبود وضعیت ایمنی محیط کار
افزایش رضایت مشتریان به جهت بهبود کیفیت خدمات ارائه شده
کاهش اتلاف وقت در دسترسی سریع به اسناد و مدارک
نتایج نظام ۵S :
محیط کار آراسته
ابزار و اقلام آراسته
همکار آراسته
رفتار آراسته
فرآیندهای آراسته